mandag 16. juli 2012

Mjødurt limonade

Mjødurt (Flipendla ulmaria ) 50–150 cm høy, hvite blomster ( i forkant av sitronen på bilde)
Lukten minner meg om en blanding av liljekonvall og roseduft. Den vokser over alt langs veier  og i fuktig jord, og nå er den moden for høsting. Drikken er frisk, søt og litt bitter og passer iskald som leskende drikk i sommerheten. Bland limonaden 1/6 med vann og isbiter, eller 1/6 med Farris om du liker bobler.

Oppskrift:
Plukk 50  Mjødurtblomster uten blad/stengler.
2 økolgiske sitroner
1,5 liter vann
2 kg sukker
50g sitronsyre
Legg blomstene lagvis med skiver av sitronene i en krukke ( Hollansk passer fint) Kok opp vann og sukker til sukkerlake, tilsett sitronsyre og hell over blomstne i krukken. Dekk til krukken og la blandingen trekke i 2 dager, før du siler fra limonaden og heller den på rene flasker/ glass.

Mjødurt er rik på eteriske oljer både i blomst og blad, og har, som navnet viser, vært brukt som smakstilsetning i øl. Planten inneholder også salicylsyrederivater (som i aspirin) og har vært brukt mot forkjølelse, feber og reumatisme. Rota har vært brukt mot diarè.




 Jeg tilsatte 3 frosne jordbær i en blanding, og fikk en nydelig rosa farge på resultatet. Uten farget bær blir
konsentratet av limonaden gul som til høyre. Oppskriften gir ca 2,5 liter konsentrat = 15 liter ferdig blandet Limonade.

1 kommentar: