lørdag 21. juli 2012

RabarbraSom barn spiste vi rabarbra naturell med snurpmunn og grimaser, og med en kopp sukker vi kunne dyppe stenglene i ble det med ett til deilig godteri.  Rheum rhabarbarum er det latinske navnet, og den er en ganske ny plante i norske hager ( 1700 tallet).  Rabarbra er faktisk en grønnsaken og ikke en frukt, og det finnes mange arter som de fleste eldre hager i Norge har på tomten..


Når du høster rabarbra til St.Hans, vil du få ny avling som kan høstes utover sommeren.  Den er frisk og syrlig i smak og passer godt til grøt, suppe og kompott. Brukes til saft, sylting og hjemmelaget vin, og er også god til fyll i kaker og pai.

Jeg laget god gammeldags rabarbragrøt slik mormor pleide å gjøre det med krem til dessert. Kok opp rabarbra ( ca 5 stilker i biter til 4 posjoner) med ca 4 dl vann i kjelen. Etter rabarbraen er gjennomkokt og løs i konsistensen, smak til med sukker. Rør ut en strøken ss m potetmel i litt kaldt vann, og tilsett rabarbrasuppen for å få riktig grøt- tykkelse. Serveres kald med krem til ( bilde nederst) . Nyyyyyyyydelig !!!
Rabarbrasaft er også helt nydelig, og mors saftkoker benyttes flittig i sommer. Jeg deler rabarbra i passe biter og dampkoker ut saften med safkjelen. Tilsetter sukker ( evt. litt sitronsyre) og tapper på rene flasker.

Jeg laget også syltetøy av rabarbra for noen år tilbake som også ble kjempegodt. Kan anbefales !

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar